Ios

AVIO

Ios avio prevoz

Ios avio prevoz – Malo poznato u našim krajevima, ostrvo Ios ima čime da iznenadi ako mu date šansu! Skriveno u arhipelagu Kikladskih ostrva, nalazi se oko 200 kilometara jugoistočno od Atine i nešto više od 15 kilometara od mnogo poznatijeg Santorinija. Važi za ostrvo mladih i prava je alternativa mnogo poznatijem Mikonosu. Još od osamdesetih godina i prvih hipija koji su svraćali ovde i uživali u prelepim zabačenim plažama ostrvo se polako pozicionira na mapi mladih iz čitave Evrope i sveta. Slikoviti glavni gradić karakterišu bele kućice u tipičnom kikladskom stilu, a noćni život ne čine veliki klubovi već mnoštvo malih barova. Klima je tipična mediteranska sa preko tri stotine sunčanih dana godišnje i temperaturom koja leti prosečno iznosi oko 28°C. Ios je relativno malo ostrvo dužine 17km a širine 7.5km. Glavna dešavanja tokom dana su na najvećoj plaži Milopotas (Mylopotas), a uveče u glavnom gradiću – Firi.

Još jedna zanimljivost vezana za Ios je i legenda da se ovde nalazi grob velikog pesnika antičke grčke – Homera. Mesto gde stoji nadgrobna ploča sa natpisom “Na ovom mestu nalazi se telo Homera – divnog pesnika“ možete posetiti nedaleko od sela Plakotos u unutrašnjosti ostrva.

Znamenitosti
Crkva Agia Irini
je vizantijska crkva sagrađena u 17. Veku čine je dva zvonika i dve kupole. Nalazi se na desnoj strani luke Ios kada stignete na ostrvo.
Arheološki muzej Chora osnovan 1998. Godine. Smešten je u Amiradakio, neoklasičnoj zgradi koja se nalazi u centralnoj tački u Chori. Većina eksponata dolazi iz drevnog grada Iosa, koji se nalazi na sadašnjoj lokaciji Chora.
Odisejevo pozorište veliki amfiteatar na otvorenom, nazvan je po poznatom grčkom pesniku. Nedavno izgrađena u stilu antičkih grčkih pozorišta.

Plaže
Plaža Mylopotas
je odlično mesto za uživanje u kristalnoj vodi i belom Egejskom pesku. Pogodna za istraživanje podvodnog sveta snorkelingom
Plaža Koumbara plaža sa zlatnim peskom i belim šljunkom, smeštena 3 km severozapadno od luke. Plaža ima plavu zastavu
Plaža Agia Theodoti idealna destinacija za one koji traže mirnu i opuštajuću atmosferu daleko od gužve nalazi se 14km od Chore.

021/301–1488

Informacije i rezervacije

Smeštaj

Leto 2020. FIRST MINUTE | Grčka 2020. FIRST MINUTE | Rodos, Santorini, Krit, Krf, Skijatos, Zakintos, Samos, Kefalonija, Karpatos, Mikonos, Paros | Sarti, Neos Marmaras, Tasos, Krf, Kefalonija, Parga, Sivota, Lefkada, | Grčka ostrva – Grčka avionom – Grčka autobusom – Letovanje 2020.

POZOVITE

KONTAKT

Letovanja : (+381 21) 301 – 1488

Daleke destinacije, metropole : (+381 21) 300 – 6899