Zahvaljujući svojoj usamljenoj poziciji u Egejskom moru, između Krita i Rodosa, ostrvo Karpatos sačuvalo je prirodnu lepotu od svog nastanka i tek poslednje decenije postalo je popularno u turističkom smislu. Iz tog razloga počelo je i sve više da se razvija kako bi odgovorilo na sve opšte i specifične zahteve turista.

Ono što mu daje istinsku vrednost je netaknuta priroda i autentična grčka sela na severnom i
centralnom delu ostrva, dok je južni deo prilagođeniji turizmu i iz godine u godinu se sve više gradi i uređuje.

Karpatos
Karpatos

Ostrvom dominira sredozemna klima, a što se tiče reljefa, Karpatos je idealan za one koji vole da pešače i otkrivaju skrivena bajkovita mesta, plaže i zalive. Plaže su male, što je i jedna od karakteristika ostrva, a unutrašnjost je brdovita i kamenita, prekrivena maslinjacima i vinovom lozom.
Karpatos zauzima površinu od 324,8 kvadratnih kilometara. Polazeći od severa ka jugu, zauzima dužinu od 50 kilometara. Najveći grad ostrva, njegova prestonica i luka je Karpatos (Pigadija) koji se nalazi na jugoistočnom delu. Reč „Pigadia“ znači bunar. U prošlosti je u ovoj regiji bilo mnogo bunara pa odatle i potiče naziv grada. Izgrađen je od sredstava koje su Grci iz SAD 20-ih godina slali svojim porodicama, tako da se ne može videti uticaj tradicionalnog stila i istorije na arhitekturu, osim na mestima na severu ostrva. Danas je prestonica jedan moderan grad pun hotela, kafića, restorana i butika. Ljubitelji istorije trebalo bi da obiđu Arheološki muzej, kapelu Agia Fotini i obavezno Neptunovu Pećinu. Na severnom delu grada nalaze se prelepe peščane plaže Ammos, Afoti i Vronti koje pružaju mogućnost bavljenja vodenim sportovima. Ako želite zaista da upoznate ostrvo morate da obiđete njegova autentična grčka sela, polazeći od severa ka jugu.

Tristomo selo je najsevernije. To je prirodna luka sa tri otvora na zapadnoj strani. Ova prirodna specifičnost je razlog zbog kojeg selo nosi naziv Tristomo koji znači „troje usta“. U selu nema električne energije, vode, restorana i smeštajnih kapaciteta. Mesto je neiskvareno od strane ljudske ruke i svega 2 porodice još uvek žive tu. Veoma je vredno pešačenja ostrvskim stazama jer tako možete da vidite onu suštinsku lepotu Karpatosa i njegove tradicije.

Selo Avlon je takođe na severu, ali dostupno za putovanje asfaltiranim putem. Nalazi se u plodnoj dolini i celo selo gaji polja useva za sela Olimpus i Diafani. Turisti uglavnom iz ovog sela kreću na put do Tristoma.


Olimpus čuva već stotinama godina tradiciju i istoriju Karpatosa zato je veoma popularan među posetiocima. U Olimpusu se nalaze suvenirnice i restorani sa nacionalnom kuhinjom. Fotografije ovog seoceta se često koriste za razglednice. Nalazi se 58 kilometara od glavnog grada. Sačuvan je prvobitni izgled naselja u kome trenutno živi 400 stanovnika i pravi je jedinstven doživljaj zakoračiti u takvo mesto u kome je vreme, naizgled, stalo. Ukoliko se nađete na ovom mestu 15og avgusta, imaćete priliku da gostujete festivalu Uspenja Bogorodice koji se održava svake godine.

Na 35. kilometru severozapadno od Pigadie, smešteno je selo Mesori. Rustično bele kućice i uske ulice glavno su obeležje ovog mesta, a poseban sjaj dobijaju kada ih obasja zalazak sunca. Pogled na more je neverovatan. Lokalno stanovništvo se trudi svim snagama da očuva tradicionalni izgled naselja i da odoli snažnim uticajima turizma, a to je upravo ono što turiste i privlači u ove krajeve. Ukoliko svratite u Mesori, obiđite crkve Agiosa Jonskog i vizantijsku crkvu Agia Irini.

Selo Lefkos može da se pohvali jednom od najlepših plaža na celom ostrvu. Nalazi se 33 kilometra zapadno od Pigadie. Na svakom uglu ovo romantično mestašce može da se pohvali zasadima ljiljana i ljubičastog cveća koje vas tera da se osmehnete pri svakom susretu. Plaža Lefkos je okružena četinarima koji sasvim dovoljno štite od sunca, ali i dozvoljavaju posetiocima da uživaju u grčkom suncu dok odmaraju na belom svetlucavom pesku. Malo dalje nalazi se nešto skrivenija plaža pod nazivom Panagias Limani.

Selo Finiki, primorsko naselje, nalazi se 18 kilometara od prestonice i prepoznatljivo je po svojim tavernama koje služe riblje specijalitete. U skladu sa potrebama turista, u naselju se nalaze smeštajni kapaciteti i restorani, ali ono je i dalje zadržalo tradicionalni duh i atmosferu. Ima svoju peščanu plažu.

Selo Arkasa se nalazi u neposrednoj blizini Finikija, 16 kilometara jugozapadno od Pigadie. Obeležje Arkasa su popločane ulice, kamene bele kućice sa šarenim prozorima i mnoštvo crkvi. Selo je smešteno u podnožju brda Palekastro na kome se nalaze ruševine drevnog grada Arkessia. Pored ruševina nalaze se i ostaci paleohrišćanske crkve iz 5. veka koja je nezaobilazna stanica za turiste.

Bivša prestonica ostrva, naselje Aperi, smešteno je 8 kilometara severno od Pigadie, u zelenilu na 320 metara nadmorske visine planine Hamali. Aperi je jedno od najvećih i najposećenijih mesta na ostrvu zbog svoje autentične arhitekture i arheoloških lokaliteta. Sa severne strane naselja mogu se videti ruševine kule koja datira iz 3000 g.p.n.e. i ostaci drevnog hrama koji se nalazi pored plaže Ahata. Pored naselja nalaze se i plaže Kyra Panagia i Apella. Osim svojih istorijskih bogatstava, ovo planinsko mesto je veoma popularno zbog svojih letnjih festivala i zabava.

Naša preporuka je da obavezno posetite nenaseljeno ostrvo Sarija, na putu za Karpatos, ili da organizujete izlet do Sarija. Veruje se da su Karpatos i Sarija razdvojeni u prošlosti jakim zemljotresom. Istraživanja su pokazala da je ostrvo bilo naseljeno u prošlosti i to drevni grad Nisyros. Ostaci grada i ruševine hrama podignutog u čast Apolona mogu se videti i sa mora. Sarija je netaknut biser prirode. Plaže, uvale, pećine koje kriju bogat podvodni svet i kristalno čista voda su prava atrakcija za turiste. Leti se redovno organizuju izleti brodićima od luke Pigadie do ostrva koje je sve do danas ostalo nenaseljeno. Evropska mreža Natura 2000 je ostrvo proglasila važnim područjem za retke vrste ptica.

Pešačenjem po planinskim stazicama ili vožnjom iznajmljenim brodićem po skrivenim zalivima oko ostrva, bićete iznenađeni koliko uživanja može da pruži jedno ostrvo koje je tek počelo turistički da se budi. Nije urbanizovano, nije bučno, nije prepuno posetilaca – a upravo u tome je njegova čar.

A da li ćete biti dovoljno smeli da otkrijete neotkrivene tajne Karpatosa?