Kipar

AVIO

Kipar avio

Kada se pomene Kipar, mnogima su prve asocijacije rajske plaže, kristalno čisto more, dugo leto i mnogo sunca, što je i sasvim opravdano. Sa oko 340 sunčanih dana godišnje, Kipar je bez sumnje najosunčanija država u ovom delu sveta. Klima na Kipru je mediteranska, sa prosečnom letnjom temperaturom vazduha od oko 37°C i mora od oko 27°C, što Kipar čini i najtoplijim ostrvom Mediterana.

Larnaka je najstariji grad na Kipru, smešten je na jugoistoku ostrva i izlazi na otvoreno more. Na njegovom mestu se nekada nalazio antički grad Kitijum čije se ruševine i danas mogu videti. Posebna atrakcija je slano jezero u blizini grada koje zimi posećuju flamingosi. Mediteranska klima sa toplim sušnim letima i blagim jesenima i zimama Larnaku čini savršenim mestom za odmor u bilo koje doba godine. Poznata je po velikom broju plaža koje su nagdajene plavom zastavicom kao i po uredjenom šetalištu uz obalu duž kojeg se prostiru raskošni drvoredi palmi. Uz šetalište se nalazi mnoštvo modernih kafića, barova i restorana koji ga čine omiljenim mestom za šetnju i noćne izlaske.  Bilo ko ko traži mesto na kom može da se odmori pored mora, uživa u opojnim mirisima Mediterana i dobro se provede, neće pogrešiti ukoliko se odluči za Larnaku.

Limasol je grad na južnoj obali Kipra podignut izmedju dva antička grada, Amatusa i Kuriona. Izmedju srednjevekovne tvrdjave i stare luke nalazi se istorijski centar grada. Poznat je po srednjovekovnom zamku Lemesos u kom se održalo venćanje Ričarda Lavljeg srca. Duga letnja sezona koja traje od marta do novembra i povoljna mediteranska klima ovo mesto čine savršenim za letovanje i odmaranje na peščanim plažama pored čistog mora. Limasol je namenjen za svakoga, kako za porodice sa decom tako i za parove pa i mlade koji imaju veliki izbor noćnih klubova, restorana, barova i diskoteka. Zbog ljubaznih ljudi, prostranih plaža i brojnih tržnih centara i radnji, Limasol je grad koji zadovoljava svačiji ukus.

Protaras se nalazi u jugoistočnom delu Kipra na nekadašnjem mestu antičkog grada Leukole. Prepun je prelepih peščanih plaža sa toplom i mirnom vodom koje ga čine savršenim mestom za porodice sa decom. Najpoznatija plaža je Plaža smokvinog drveta u Zalivu smokvi. Iznad zaliva mogu se videti antičke grobnice. Na jugu zaliva prostire se Nacionalni park šuma Cape Greco sa bajkovitim zaštićenim četinarskim šumama. Danas je Protaras moderno odmaralište ispunjeno mnoštvom hotela, kafića i restorana. Za razliku od Aja Nape koja ima izuzetno buran noćni život, Protaras je mirnije mesto idealno za porodični odmor. U gradu se takodje nalazi i manji vodeni park u kojem će svako dete uživati. U koliko tražite mesto na kom možete da se opustite pored mora i uživate sa vašim najmilijima, Protaras je savršeno mesto za vas.

Grad Pafos nalazi se na jugozapadnom delu Kriat. Po legendi je mesto rodjenja grčke boginje Afrodite i 600 godina je bio antička prestonicaostrva. Kuće iz rimskog perioda sa podnim mozaicima kao i podzemne grobnice svakog posetioca ostave bez daha. Od istorijskih znamenitosti ne smeju se zaobići ni Adonisovo kupatilo za koje se vezuje čuvena ljubavna priča o Adonisu i Afroditi. Zbog ostataka iz prošlosti koji se i danas mogu videti, UNESCO je ova grad stavio na listu svetske kulturne baštine. Pored svoje burne istorije, Pafos je poznat i po bogatoj prirodi i prelepim plažama savršenim za plivanje i ronjenje. Obala dugačka 50km ima 27 plaža od kojih većina ima plavu zastavicu. Takodje, mesto na kom se nekada nalazila glavna ostrvska luka, danas je marina duž koje se prostiru razni restorani i luksuzni hoteli. U koliko se odlučite da leto provedete u ovom simpatičnom gradiću, upoznaćete se sa raznim istorijskim znamenitostima, bajkovitom prirodom i morem, kao i sa izuzetno ljubaznim i gostoprimljivim ljudima.

Aja Napa, najposećeniji turistički cetar Kipra do pre 30 godina bio je malo ribarsko selo. Naziv je dobila po manastiru osnovanom u doba venecijanske vlasti na čijem mestu se danas nalazi centar. Grad je poznat po prelepoj prirodi i plažama sa belim peskom i tirkiznoplavim morem. Na desetak minuta od centra nalzi se rt Greko, najlepša tačka na Kipru. Uz dugačke plaže prostire se niz luksuznih hotela, apartmana i restorana koji ovo nekada mirno selo čine urbanim mediteranskim rajem. U samom gradu nalazi se preko 150 barova i diskoteka te važi i za „prestonicu zabave“. Svake godine ovde se održava veliki festival sa bogatim programom. Zbog raskošnih plaža, raznovrsnih aktivnosti na vodi i burnog noćnog života, Aja Napa je idealno mesto za svakog turistu.

Smeštaj