Kos

AVIO

Kos avio

Kos avio prevoz – Kos pripada ostrvskoj grupi Dodekaneza, i treće je po veličini ostrvo ovog arhipelaga. Kos  je planinsko i kamenito ostrvo, razuđene obale dugačke 112 km, sa brojnim malim zalivima i skrivenim plažama. Savršeno mirna mediteranska atmosfera, izvori lekovite vode, čempresi, palme i mediteranske cvetne biljke čine samo jedan mali deo lepote ovog ostrva. Kos je, za razliku od većine drugih grčkih ostrva, plodan pa je  poznat i po imenu „Plutajuća bašta“. U pogledu na more, okolna ostrva i obalu Turske, može se uživati u raznim tavernama uređenim tako da odišu duhom stare Grčke, ali i mnogim moderno uređenim kafićima. Plaže na jugozapadnoj obali su jedne od najlepših na Dodekanizima,  a uvale na severozapadu su savršene za sportove na vodi. Veliki deo obale je razvijen i moderno opremljen dok se u unutrašnjosti na pojedinim mestima mogu videti ostaci tradicionalnog života na Kosu. Ono po čemu je ostrvo Kos posebno, jeste njegovo mesto u istoriji. Poznato i po nazivu „Hipokratovo ostrvo“, Kos je mesto na kojem je rođen Hipokrat, utemeljivač savremene medicine, 460 godine  pre nove ere. U centru se nalazi čuveno Hipokratovo drvo, prečnika skoro 10m, gde je slavni lekar držao predavanja studentima  pa se platan smatra najstarijim evropskim drvetom. Ukoliko ste na Kosu, ne treba zaobići i festival Hipokratis. Ovo je skup kulturnih dešavanja koji  se održava u letnjem periodu – kreće početkom juna i traje do kraja oktobra. Do 1948. kada je ostrvo vraćeno Grčkoj, Kosom su prošli Rimljani, Turci, Italijani i drugi, ostavljajući za sobom mnoge znamenitosti koje i danas možete videti u Arheološkom, ali i na svakom koraku.

Plaže

Gradska plaža -izuzetno popularna sa mnoštvom restorana i kafića
Tigaki- nalazi se na 11 km udaljenosti od grada. Duga je 10 km, ima dugački plićak i beli sitni pesak. Idealna je za prave ljubitelje surfovanja zbog atraktivnih talasa.
Psalidi-Duga je i prekrivena sitnim šljunkom, intimne atmosfere, jer na njoj nikada nije velika gužva
Marmari-udaljena 15 km od grada Kosa u pravcu severa, kristalno plave vode, raj je za surfere
Mastichari-na 17 km udaljenosti od grada, atraktivno uređena plaža u kojoj se nalazi luka na koju svakodnevno stižu brodići sa svežom ribom
Kefalos– nalazi se na 42 km od grada. Ova peskovita plaža belog peska je veoma popularna.
Paradise Beach– peskovita plaža duga 17 km koja se nalazi na 40 km jugozapadno od grada.

Znamenitosti

Arheološki muzej – gde možete pogledati stalne postavke predmeta iz Asklepiona otvoren je svakog dana od 08:30h – 15:00h osim ponedeljka..
Palata kraljeva – Ostatke palate sagrađene 1391. godine možete videti u gradskoj luci, svakog dana sem ponedeljka od 08:30h do 15:00h
Antički stadion i teatar – u samom gradu nedaleko od centra nalaze se ostaci građevina izgrađenih u IV i III veku pne. Možete ih posetiti svakodnevno.
Asklepion – na samo 4 km udaljenosti od grada možete posetiti ostatke ovog veoma značajnog medicinskog centra svakog dana sem ponedeljka u periodu od 08:00 do 14:30.

Smeštaj

POZOVITE

KONTAKT

Letovanja : (+381 21) 301 – 1488

Daleke destinacije, metropole : (+381 21) 300 – 6899