Prelazeci prstom po mapi Grcke u potrazi za savršenom destinacijom za odmor, izolovanom od svakodnevne vreve i buke, vrlo je verovatno da cete naici na najjužnije evropsko ostrvo – Krit.Khossos

Ono je mnogo više od idealnog mesta za letovanje. Ono je svet za sebe, te ga zbog toga mnogi nazivaju i „malim kontinentom“ izmedu Kritskog i Libijskog mora. Sa površinom od 8336 kvadratnih kilometara i dužinom od 250km predstavlja najvece grcko ostrvo. Nemoguce je zasititi ga se za ceo život zbog svih bogatstava koje vešto vekovima krije.

Klima koja dominira na ostrvu je sredozemna sa preko 300 suncanih dana godišnje, mada se može reci da je u unutrašnjosti ostrva nešto blaža klima zbog planinskih predela. S obzirom da se ostrvo nalazi na jugu, izmedu Evrope, Afrike i Azije, može se desiti da u prolecnom periodu duva topao vetar. Notos koji nosi crvenkasti pesak iz Afrike. Turisticka sezona traje od pocetka proleca sve do oktobra.

Balos-KritMnogima je prva asocijacija na pomen Krita njegova istorija i mitologija. Civilizacija na ostrvu razvila se vec u neolitu, 6 hiljada godina pre Hrista. Oko 2600 godina pre Hrista razvila se Minojska civilizacija koja je ostavila svoj trag u obliku velelepnih zdanja – palate u Knososu, Faistosu i Maliji. Minosova palata u Knososu, otkrivena 1878.godine, sa svojim prepoznatljivim crvenim stubovima predstavlja najvažniji arheološki lokalitet bronzanog doba jer se pretpostavlja da je Knosos bio centar Minojske civilizacije. Ljubitelji istorije i arheologije ce svakako uživati u razgledanju tekovina kritske istorije, što je pored odmora, drugi glavni razlog velikog broja posetilaca tokom sezone.

HeraklionVeoma interesantna turistima je i kritska mitologija koja govori o bogu svih grckih bogova – Zevsu. Mnoge price o njemu vezane su baš za ovo ostrvu, kao na primer ona koja govori o njegovom rodenju u mestu Psihro i odrastanju u pecinama planine Dikti. Takode, cuveni Dedal iz mita o Dedalu i Ikaru, roden je na Kritu.

Ostrvom su zavladali Dorci nakon što je Minojsku civilizaciju uništila erupcija vulkana na Santoriniju. Njihovo mesto zauzeli su Rimljani, a nedugo kasnije Arapi. Nakon Vizantijske okupacije, Krit su zauzeli Mlecani koji su upravljali ostrvom citavih 500 godina, te se kroz arhitekturu i kulturu vidi njihov znacajan uticaj na celo društvo. Kritom je upravljalo i Osmansko carstvo, sve do 1913. godine kada je ostrvo pripojeno Grckoj državi. Iz svega navedenog zakljucuje se da je ostrvo prošlo kroz veoma teške periode konstantnog pokoravanja i obnove, što je rezultovalo time da danas ono ima veoma bogatu istoriju i trajne pecate u svojoj kulturi. Sve to je doprinelo tome da Krit danas ima znacajnu turisticku popularnost.

Ostrvo je geografski podeljeno na 4 regije: Hanja, Retimno, Heraklion i Lasiti.

Regija Hanja(Hania) obuhvata zapadni deo ostrva sa istoimenim glavnim gradom oblasti. Hanja je drugi po velicini grad na ostrvu, smešten 145km od Irakliona, ostrvske prestonice. Oblast je tipicno mletacko istorijsko mesto gde se i danas mogu videti kuce iz perioda vladavine Mletacke republike.

Retimno regija se nalazi pored Hanje, izmedu Belih planina i brda Psiloritis. Grad Retimno smešten je na severnoj obali uz Kritsko more. Boravkom ovde zakoracicete u 16.vek i šetati izmedu uskih vizantijsko-mletackih ulica starom kaldrmom koja ce vas odvesti do prelepih plaža.
Grad Iraklion u regiji Heraklion je najveci na ostrvu sa populacijom od 130 hiljada stanovnika. U blizini se nalaze i ostaci grada Knosos i svetski poznat i posecen Arheološki muzej koji cuva iskopane artifakte iz doba Minojske civilizacije. Nezaobilazno mesto u gradu jeste mletacka tvrdava Koules iz 18.veka. Stari grad krije mnoštvo starih taverni i kafica. U nekima od njih možete da probate cuveno kritsko vino koje se proizvodi vec 4 hiljade godina. Iako sam grad nema uredene plaže za kupanje, u njegovoj blizini nalazi se nekolicina koje turisti najcešce posecuju prilikom boravka u glavnom gradu. To su Florida, Karteros i Amnissos. U blizini grada nalazi se i nekoliko akva parkova medu kojima je najpopularniji Star Beach Water Park sa širokim spektrom zabavnih sadržaja.

Lasiti regija obuhvata istocni deo ostrva sa glavnim gradom Jarapetra-„nevesta Libijskog mora“. Turisti koji se opredeljuju za odmor u ovom delu ostrva uglavnom žele iskljucivo odmor, daleko od nocnog provoda, klasicne turisticke gužve i buke, i odsedaju u luksuznim hotelima kojima ova regija obiluje. Glavna odlika istocne obale ostrva jeste mnoštvo zaliva i malih poluostrva. Najpoznatije turisticko odmaralište u ovom okrugu je Agios Nikolaos sa mitskim jezerom u kome su se kupali Atina i Artemis, povezano sa morem uskim kanalom.

Medu najvecim turistickim potencijalima Krita nalaze se i njegove plaže, od kojih neke stoje ponosno na listi najlepših svetskih plaža. 2013. godine cak 88 kritskih plaža nagradeno je Plavom zastavicom.

Izdvojili smo nekoliko najlepših prema našem skromnom mišljenju:

Elafonissi – Nalazi se 40 km od grada Hanja i veoma je popularna medu mladom populacijom koja obožava da se fotografiše na njenom belo-ružicastom pesku. Tirkizna boja mora i veliki plicak su razlog više da predete težak put kojim se dolazi do ove plaže. Kao da ju je priroda namerno sakrila od ljudi da sacuva njenu lepotu.

Falasarna – peskovita plaža na zapadnom delu ostrva, sa svojim restoranom. Nalazi se 75km od grada Hanja. Plicak nije velik, te se preporucuje samo za plivace i one koji uživaju u osecaju boravka u netaknutoj prirodi.

Bali – je veoma popularna medu turistima jer se uz nju nalaze kafici, restorani i sve ono što svaka moderna plaža treba da ima za odmor i zabavu. Nalazi se u Retimno regiji, 34km od istoimenog grada.

Preveli – ili kako je uglavnom zovu “Palm Beach”. Odlikuje je izuzetna prirodna specificnost jer se nalazi na ušcu reke Kourtaliotis u more gde se silama prirode stvorilo jezerce. Klisura je bogata bujnom vegetacijom, te ovu plažu cini veoma atraktivnu za posetioce. Duž reke nalaze se palme.

Kato Gouves – nalazi se 16km od grada Iraklion. To je mirna, porodicna, pešcana plaža, veoma dobro organizovana za potrebe posetilaca. Dobitnik je Plave zastavice.

Triopetra – Tri stene koje se izdižu iz mora glavna su crta prepoznatljivosti ove pešcane plaže cije ime predstavlja upravo njih. Stene su pravi kontrast u odnosu na tirkizno zeleno more. Plaža se nalazi 50km od grada Retimno.

Matala – ova pešcana plaža nalazi se u oblasti Heraklion i jedna je od najpoznatijih u citavoj
Grckoj. Smeštena je u istoimenom zalivu. Stena koja se nalazi uz plažu je prepuna otvora za koje se govori da su bili prenocišta Hipika. Uz plažu se nalazi mnoštvo ugostiteljskih objekata.

Agios Nikolaos – nalazi se u oblasti Lasiti pored grada Agios Nikolaos. Šljunkovita je plaža, ali i pored toga popularna zbog blizine veoma posecenog grada.

Sisi – ovo je turisticko naselje smešteno 26km od Agios Nikolaosa koje krasi prelepa plaža. Ona je glavni razlog popularnosti regije Lasita u poslednjoj deceniji.

Vai – ovu plažu krasi palmina šuma duž cele obale, sa stablima koja su stara i više od 2 hiljade godina. Ta cinjenica, prirodna lepota i svetlucavi pesak privlace mnoštvo turista tokom cele sezone.