Santorini je ostrvo smešteno u Egejskom moru, 116 kilometara severno od Krita i zauzima površinu od 73 kvadratna kilometra. Dugačko je 18 kilometara, a široko 6. Grčki naziv za ostrvo je Tira. Ono pripada ostrvskoj grupi Kikladi i najjužnije je od njih. Veoma je razuđeno i planinsko s obzirom da je prema geološkom poreklu aktivan vulkan. Upravo ova činjenica veoma privlači geologe i arheologe širom sveta da ga istražuju. Neki teoretičari čak smatraju da je Santorini jedini preostali dokaz o postojanju izgubljenog drevnog sveta Atlantide.

Santorini je jedini aktivan vulkan na celom svetu čiji se krater nalazi 400m ispod površine mora. Ipak, ne postoji razlog za brigu jer seizmolozi redovno prate svaku oscilaciju, a turisti im svakako veruju, pa je Santorini jedno od najposećenijih grčkih ostrva i važi za jedno od najluksuznijih i najromantičnijih. Poslednja velika erupcija desila se pre 3600 godina, tokom perioda postojanja Minojske civilizacije koja ju je i izbrisala. Prema rečima naučnika to je bila najveća prirodna katastrofa u istoriji. Erupcija je bila uzrok i cunamija koji je uništio i obale Krita. Čitavo ostrvo izvajano je vulkanskom lavom te je danas pravi prirodni muzej za geologe i vulkanologe.

Mnogima je na pomen Grčke upravo Santorini asocijacija. Uvršten je u svetski top destinacija za letovanje. Najbolje od svog putovanja doživećete ukoliko odlučite da svoj odmor provedete u mestima Fira, Imerovigli, Firostefani, Akrotiri ili Ia.

Pođimo od poslednjeg…

Ia – najpopularnije naselje među turistima sa dobrim razlogom. U njemu ćete doživeti najlepše zalaske sunca i biti zaslepljeni kontrastima plavo-belo na svakom koraku.  Degustiraćete najkvalitetnija vina uz pogled na otvoreno more i okolne vulkane Palia i Nea Kameni. Ia se nalazi na severu ostrva, 11 kilometara od mesta Fira. Bele kućice sa plavim krovovima, isto kao i crkve, glavna  su odlika ovog, a i većine ostalih sela na Santoriniju. Uske i stepenaste ulice su tradicionalno obeležje gradnje na ostrvu. Ono što je zanimljivo za posetiti jeste Nautički muzej, osnovan 1956. godine gde možete kroz izložene artifakte da naučite nešto o grčkoj nautičkoj istoriji. Možete posetiti i Muzej umetničkih instrumenata. Ljubitelji istorije i umetnosti će sigurno uživati u ovom delu ostrva. Tu se nalazi i mala luka i pored nje plaža Armenis. Od luke možete putovati iznajmljenim brodićem do susednog ostrva Tirasia.

Fira – glavni grad Santorinija i najposećeniji. Nalazi se na zapadnoj strani ostrva 10 kilometara od glavne luke Atinios. Rasprostranjeno je na litici visokoj 260m koja pruža pogled na more od kojeg zastaje dah. 1956.godine ostrvo je pogodio zemljotres koji je uništio mnogo, ali ipak neke građevine koje datiraju iz 18.veka su sačuvane i mogu se videti u ovom mestu. U Firi su građevine bele sa plavim vratima i prozorima, kućice razdvojene uskim i popločanim ulicama koje su tokom sezone prepune turista. U ulicama su prosto nanizani kafići, restorani, butici, prodavnice nakita i suvenira, a ne zaostaju ni hoteli i apartmani koji imaju sopstvene bazene na vrhovima zgrada koji nude spektakularan pogled na zalazak sunca. 15 kilometara od Fire nalazi se Perisa letovalište koje sa Perivolos plažom čini jednu predivnu, veoma posećenu plažu dugu 7km. Pesak je taman, a voda kristalno čista. Ipak, popularnija od plaže jeste stena koja se izdiže iz mora pod nazivom Mesa Vouno poznatija kao planina proroka Ilije. Još jedna popularna plaža nalazi se 10 km od glavnog grada i zove se Vlychada. Veoma je dugačka i odlikuje je sitan, tamno sivi pesak.

Firostefani – mesto koje se nalazi 2 km severno od glavnog grada Fira, u njegovoj neposednoj blizini. Udaljenost od aerodroma Kamari je 7 km. Njegovo ime znači „kruna“ na grčkom. Nudi spektakularan pogled na vulkansko ostrvo i isto tako spektakularne zalaske sunca. Za ljubitelje dobre kuhinje postoji mnoštvo restorana i kafića. U glavnoj ulici nalazi se veliki broj prodavnica i suvenirnica. Preporučujemo i šetnju do ženskog manastira Agios Nikolas koji se nalazi na putu do sela Imerovigli.

Imerovigli – 2km zapadno od Fire, smešteno je ovo slikovito tradicionalno mestašce. Naziv potiče od reči „vigla“ što znači vidikovac, osmatračnica, i zaista, balkonski položaj ovog sela je jedan od najlepših na celom Santoriniju. U prošlosti su meštani odavde mogli da vide piratske brodove koji se približavaju ostrvu i tako se unapred zaštite. Ispred sela nalazi se ogromna stena pod nazivom Scaros, a na njoj zamak izgrađen u 13. veku. U njemu su se nalazile administrativne prostorije ostrva sve do početka 19.veka. Većina je uništena zemljotresom i danas se može videti samo brdo Scaros. Posetioci mogu da razgledaju brojne crkve i kapele koje se nalaze u ovom mestu i koje krase plave kupole i bele fasade. Može se primetiti da su sva naselja obojena belom bojom kako bi bila u kontrastu sa tamnim vulkanskim reljefom na kojem su podignuta.

Akrotiri – naselje na jugoistočnoj strani ostrva koje se nalazi odmah pored najpoznatije plaže na ostrvu, Crvene plaže koju karakteriše crveni pesak vulkanskog porekla. Ono je najznačajniji arheološki lokalitet na Santoriniju, prvobitno izgrađen kao Minojsko naselje. Praistorijski Akrotiri je uništen u vulkanskoj erupciji 1600. g.p.n.e., a danas o njegovom postojanju svedoče dvospratne kućice, freske i živopisne ulice. Te freske se danas mogu videti u Arheološkom muzeju u Atini. U srednjem veku Akrotiri je bio jedan od 5 utvrđenja na ostrvu. Preporučujemo da obiđete Svetionik izgrađen 1892., kapelu Agios Nikolaos koja se nalazi pored male pećine Balos, zamak i naravno, da probate riblje specijalitete u ribljim tavernama.

Santorini je bajkovito ostrvo koje je za mnoge životni san. Ostrvo je spoj kontrasta, prirode i arhitekture, kakvog nema sličnog nigde na svetu.ni koji su ga posetili, teško su uspeli rečima da opišu svoje doživljaje i utiske, ali među njima se mogu izdvojiti opisi kao što su na primer: „Šok za sva ljudska čula“, „Ostrvo nam je dalo do znanja da smo mnogo mali u odnosu na moć prirode i njenu sposobnosti da napravi nešto ovakvo“ i „Kad god da škljocnete foto aparatom, napravićete sliku za razglednicu“.