Santorini je ostrvo smešteno u Egejskom moru, nalazi se 116 kilometara severno od Krita i zauzima površinu od 73 kvadratna kilometra. Dugačko je 18 kilometara, a široko svega 6. Grčki naziv za ostrvo je Tira. Ono pripada ostrvskoj grupi Kikladi i najjužnije je od njih. Veoma je razuđeno i planinsko, s obzirom na to da je prema geološkom poreklu aktivan vulkan. Upravo ova činjenica sve više privlači geologe i arheologe širom sveta da ga posete i istraže. Neki teoretičari čak smatraju da je Santorini jedini preostali dokaz o postojanju izgubljenog drevnog sveta Atlantide.

Santorini je jedini aktivni vulkan na celom svetu čiji se krater nalazi 400 m ispod površine mora. Ipak, ne postoji razlog za brigu jer seizmolozi redovno prate svaku oscilaciju, pa je Santorini jedno od najposećenijih grčkih ostrva, a važi i za jedno od najluksuznijih i najromantičnijih. Poslednja velika erupcija desila se pre 3600 godina, tokom perioda postojanja Minojske civilizacije, koja ju je i izbrisala. Prema rečima naučnika, to je bila najveća prirodna katastrofa u istoriji. Erupcija je bila uzrok i cunamija koji je uništio i obale Krita. Čitavo ostrvo izvajano je vulkanskom lavom, te je danas pravi prirodni muzej za geologe i vulkanologe.

Mnogima je na pomen Grčke upravo Santorini prva asocijacija i sasvim opravdano se nalazi na listi top svetskih destinacija za letovanje. Međutim, najbolje od svog putovanja doživećete ukoliko odlučite da svoj odmor provedete u mestima Fira, Imerovigli, Firostefani, Akrotiri ili Ia.

Pođimo od poslednjeg…

Ia – najpopularnije naselje među turistima, i to s dobrim razlogom. U njemu ćete doživeti najlepše zalaske sunca i biti zaslepljeni kontrastima plavo-belo boje na svakom koraku. Degustiraćete najkvalitetnija vina uz pogled na otvoreno more i okolne vulkane Palia i Nea Kameni. Ia se nalazi na severu ostrva, 11 kilometara od mesta Fira. Bele kućice s plavim krovovima, kao i crkve, glavna  su odlika ovog, ali i većine ostalih sela na Santoriniju. Uske i stepenaste ulice su tradicionalno obeležje gradnje na ostrvu. Ono što je zanimljivo za posetu svakako je i Nautički muzej, osnovan 1956. godine, u kojem kroz izložene artefakte možete naučiti svašta o grčkoj nautičkoj istoriji. Takođe možete posetiti i Muzej umetničkih instrumenata. Ljubitelji istorije i umetnosti će zasigurno uživati u ovom delu ostrva. Ovde se nalazi i mala luka, a pored nje je plaža Armenis. Od luke možete putovati iznajmljenim brodićem do susednog ostrva Tirasia.

Fira – glavni grad Santorinija, a ujedno i najposećeniji. Nalazi se na zapadnoj strani ostrva, na 10 kilometara od glavne luke Atinios. Smešteno je na litici visokoj 260 m, koja pruža pogled na more od kojeg zastaje dah. Godine 1956. ostrvo je pogodio zemljotres koji je uništio mnogo, ali su ipak sačuvane i neke građevine koje datiraju iz 18. veka i koje se i dan-danas mogu videti u ovom mestu. U Firi su česte bele građevine s plavim vratima i prozorima, kao i kućice razdvojene uskim i popločanim ulicama, koje su tokom sezone prepune turista. U ulicama su nanizani brojni kafići, restorani, butici, prodavnice nakita i suvenira, a ne izostaju ni hoteli i apartmani, koji uglavnom imaju sopstvene bazene na vrhovima zgrada koji nude spektakularan pogled na izlazak i zalazak sunca. Na 15 kilometara od Fire nalazi se letovalište Perisa, koje zajedno sa Perivolos plažom čini predivnu i veoma posećenu plažu dugu 7 km. Pesak je taman, a voda kristalno čista. Ipak, popularnija od plaže jeste stena koja se izdiže iz mora pod nazivom Mesa Vouno, poznatija kao planina proroka Ilije. Još jedna popularna plaža nalazi se na 10 km od glavnog grada i zove se Vlychada. Veoma je dugačka i odlikuje je sitan, tamnosivi pesak.

Firostefani – mesto koje se nalazi na 2 km severno od glavnog grada Fira, u njegovoj neposednoj blizini. Udaljenost od aerodroma Kamari je 7 km. Njegovo ime u prevodu sa grčkog znači „kruna”. Nudi spektakularan pogled na vulkansko ostrvo i ništa manje spektakularne zalaske sunca. Za ljubitelje dobre kuhinje ovde postoji mnoštvo restorana i kafića. U glavnoj ulici se nalazi veliki broj prodavnica i suvenirnica. Preporučujemo i šetnju do ženskog manastira Agios Nikolas, koji se nalazi na putu do sela Imerovigli.

Imerovigli – na 2 km zapadno od Fire smešteno je ovo slikovito tradicionalno mestašce. Naziv potiče od reči „vigla”, što znači vidikovac ili osmatračnica. Zaista, balkonski položaj ovog sela je jedan od najlepših na celom Santoriniju. U prošlosti su meštani mogli da vide piratske brodove koji se približavaju ostrvu i tako se unapred zaštite. Ispred sela se nalazi ogromna stena pod nazivom Scaros, a na njoj je zamak izgrađen u 13. veku. U njemu su se nalazile administrativne prostorije ostrva sve do početka 19. veka. Većina je uništena zemljotresom i danas se može videti samo brdo Scaros. Posetioci mogu da obiđu i brojne crkve i kapele koje se nalaze u ovom mestu i koje krase plave kupole i bele fasade. Može se primetiti da su sva naselja obojena belom bojom kako bi bila u kontrastu s tamnim vulkanskim reljefom na kojem su podignuta.

Akrotiri – naselje na jugoistočnoj strani ostrva koje se nalazi odmah pored najpoznatije plaže na ostrvu – čuvene Crvene plaže, koju karakteriše crveni pesak vulkanskog porekla. Ono je najznačajniji arheološki lokalitet na Santoriniju, prvobitno izgrađen kao Minojsko naselje. Praistorijski Akrotiri je uništen u vulkanskoj erupciji 1600. godine p.n.e, a danas o njegovom postojanju svedoče dvospratne kućice, freske i živopisne ulice. Freske se danas mogu videti u Arheološkom muzeju u Atini. U srednjem veku Akrotiri je bio jedan od 5 utvrđenja na ostrvu. Preporučujemo da obiđete svetionik, koji je izgrađen 1892. godine, kapelu Agios Nikolaos, koja se nalazi pored male pećine Balos, kao i lokalni zamak. Naravno, neizostavno je da probate riblje specijalitete u ribljim tavernama.

Santorini je bajkovito ostrvo koje je za mnoge životni san. Ostrvo je jedinstven spoj neverovatne prirode i arhitekture, spoj kakvog nema nigde na svetu. Oni koji su ga posetili teško su uspeli rečima opisati svoje doživljaje i utiske, a među njima se mogu izdvojiti opisi kao što su: „Santorini je šok za sva ljudska čula”, „Ostrvo nam je dalo do znanja da smo mnogo mali u odnosu na moć prirode i njenu sposobnost da napravi nešto ovakvo” i „Kad god da škljocnete fotoaparatom, napravićete sliku za razglednicu”. Kakvi su vaši utisci nakon posete magičnog Santorinija?