Skijatos je deo ostrvske grupe Severni Sporadi i najbliže je kopnenom delu Grčke, ali u isto vreme uživa i u blagodetima severozapadnog dela Egejskog mora. U dve reči može da se istakne njegov najznačajniji turistički potencijal – netaknuta priroda.

48 kvadratnih kilometara ovog šumovitog ostrva koji nisu iskvareni ljudskom rukom je raj za turiste željne odmora i beg od svakodnevne gradske gužve i buke. Do njega stižete za dva i po sata plovidbe trajektom od mesta Volos. Takođe, postoji i redovna avionska linija Olympic Airlines-a na relaciji Atina-Skijatos. Glavni i jedini grad je Skijatos, ali osim u prestonici možete biti smešteni i u nekim od brojnih privatnih vila i letovališta koji se nalaze po čitavom ostrvu. Neki od resorta sa najkvalitetnijim smeštajem koji nude nezaboravan doživljaj letovanja na Skijatosu su: Zaki Villas, Golden King Resort, Skiathos Sunset Villas, Skiathos Princess Hotel, Mandraki Village.

Centar zabave, noćnog provoda, šoping luksuza i grčkih specijaliteta jeste sam grad Skijatos. Svega 6000 stanovnika živi ovde. Prodavnice, galerije, barovi i restorani se nalaze na samom putu do grada, u glavnoj ulici koja se zove Papadiamantis. Grad je smešten na jugoistočnoj strani ostrva, u zalivu gde se ne može osetiti jak vetar. Karakterišu ga bele kućice sa crvenim krovovima, zbijene na šumovitom tlu, pa na prvi pogled izgledaju kao da vire iz tog magičnog zelenila. Ulice su uske i popločane, prosto romantične. Saksijsko cveće jarkih boja koje krasi lokale i privatne kuće meštana nateraće vas da usporite dok šetate, udahnete i oslušnete svaki pedalj naselja. A kada se spusti noć, Skijatos se može posmatrati u sasvim drugom izdanju. Lagana muzika dopire iz taverni, mešaju se mirisi večera od morskih plodova i svežina šume, a ulice grada osvetljavaju lampioni i sveće. Neke od zanimljivih ostrvskih specijaliteta su amigdalota (pecivo sa bademima, jajima, šećerom i ružinom vodicom), kakvia (supa sa krompirom, lukom, maslinovim uljem, limunonovim sokom i ribom), rakovi sa kupusom (tradicionalno jelo od rakova koje se sprema sa mladim lukom, paradajzom i maslinovim uljem) i naravno delikates, hobotnica u pireu sa lukom, senfom, medom, ruzmarinom i maslinovim uljem – nezaobilazno jelo ukoliko boravite na Skijatosu. Ovaj recept je nadaleko poznat kao lokalni ostrvski specijaltet. Obavezno se prošetajte pored luke i uživajte u pogledu na ostatke drevnog zamka Kastro koji datira iz perioda venecijanske vladavine i koji je imao svrhu odbrane od piratskih napada.

Odmor na Skijatosu je zagarantovan jer od njegovih 66 plaža sigurno postoji ona jedna idealna baš za Vas! Većina plaža je peščana. Na južnoj obali ostrva su uglavnom one organizovane sa ležaljkama, barovima, glasnom muzikom i mogućnošću bavljenja sportovima na vodi. Ukoliko to nije u opisu vašeg idealnog odmora onda bi trebalo da se odlučite za plaže koje se nalaze na severnom delu ostrva do kojih je i malo teže doći, ali zato predstavljaju beg od stvarnosti. Mirne su i prava rajska oaza. Neke od najpopularnijih i najlepših su:

  1. Banana – sinonim za najbolju zabavu i noću i danju. Nalazi se na zapadnoj strani.
  1. Agia Eleni – smeštena na zapadu, pored Banane, koju krase najlepši zalasci sunca.
  1. Krifi Amos (u prevodu Skriveni pesak) – smeštena na severo-zapadnoj strani, idealna za Do nje je potrebno dosta pešačenja, ali upravo ta skrivenost je i sačuvala svu njenu lepotu.
  1. Megalos i Mikros Aselinos (u prevodu Velika i Mala plaža)– nalaze se na severnoj strani ostrva, manje su posećene, ali njihova lepota vredi svakog truda dolaska. Prirodna lepota privlači brojne fotografe. Dostupne su ležaljke i bar.
  1. Ksanemo – šljunkovita plaža koja se nalazi 3km od glavnog grada. Dok se sunčate, iznad vas na nebu je velika saobraćajna gužva jer se plaža nalazi u neposrednoj blizini aerodromske piste. Nije najlepša, ali je veoma posećena možda upravo zbog ove činjenice.
  1. Agia Paraskevi – peščana plaža u zalivu na južnoj obali ostrva poznata i kao Platanias. Idealna za porodice sa decom, dobro organizovana. Ime je dobila po obližnjoj crkvi Sv. Petki.
  1. Sklitri – nalazi se 6km od glavnog grada, mala je, peščana, sa malo ležaljki, ali zato ima divnu, romantičnu tavernu u blizini gde možete da ručate i predahnete. Fantastična hrana koju poslužuju u taverni se ureže duboko u vaša sećanja.
  1. Lalaria – bele stene i tirkizno more. Do plaže se dolazi samo sa mora. Tripija Petra je stena zbog koje mnogi dolaze baš ovde. Priroda je od nje formirala luk u obliku prolaza – morske kapije. Priča kaže da oni koji preplivaju ispod nje dobiju na poklon večnu mladost. Plaža je šljunkovita.
  1. Ampelakia – važi za jednu od najlepših peščanih na Skijatosu i nalazi se između Banane i Kukunaries. Obavezno predahnite u Mistik baru.
  1. Kukunaries (u prevodu Šišarka) – poslednja po našem izboru, ali najlepše ostavljamo za kraj. Nalazi se u jugozapadnom delu ostrva i okružena je borovom šumom. Kukunaries se nalazi u top 10 listi najlepših plaža na Mediteranu. Veoma je prostrana i na njoj se nalaze barovi “Beach Bar Thalassa“ i “Kahlua Beach Bar“. More je kristalno čisto tako da bukvalno možete da vidite pesak kako se presijava u vodi.

Skijatos celom svojom površinom nudi mnogo toga – prirodne lepote, netaknute plaže, skrivene pećine koje možete obići iznajmljenim brodićem, fantastičnu nacionalnu kuhinju i mnogo kulturno-istorijskih spomenika koje morate obići. Osim venecijanske tvrđave Kastro, obiđite i lokalne manastire, a takođe i rodnu kuću najpoznatijeg stanovnika ostrva, Aleksandrosa Papadiamantisa, grčkog autora. Posetite i Burci, ostrvce koje se nalazi prekoputa glavne gradske luke, povezano sa gradom nasipom.