Zakintos je svetski poznato ostrvo, uglavnom po najboljem noćnom i dnevnom provodu za omladinu, ali i po devičanskoj, netaknutoj prirodi koju okružuje kristalno čista voda Jonskog mora. Smešten je na 112 km istočno od Kefalonije i zauzima površinu od 410 kvadratnih kilometara.

U sastav grčke države, ostrvo ulazi 1864. godine. Sve do tada njime su vladali Rimljani, Vizantijci, Franci, Venecijanci i Francuzi. Najveći uticaj na arhitekturu, umetnost i jezik na ostrvu ostavili su Venecijanci, što se i danas može primetiti. Mnogi ga nazivaju Zante ili Zacinto (poreklom italijanski naziv), ali može se čuti i naziv „Venecija juga“.

Glavni grad ostrva je istoimeni Zakintos i nalazi se na jugoistočnoj strani u samom zalivu.

Aerodrom se nalazi samo 4km od grada, a grad je dobro povezan saobraćajnim linijama sa okolnim mestima. Trajekt pristanište naziva se Strata Marina i predstavlja najprometniji deo grada. On je pravi kulturni centar ostrva i ukoliko prošetate njegovim ulicama imaćete priliku da se upoznate sa njegovom burnom istorijom i da uživate u umetničkim delima koje su za sobom ostavili grčki umetnici. Obavezno posetite Muzej vizantijske umetnosti i Solomos muzej koji čuva kolekciju zapisa Dionyssiosa Solomosa čije ime nosi i glavni gradski trg. U blizini se nalazi i crkva Agios Nikolaos. Lokalni istorijski predmeti izloženi su u Gradskom muzeju. Grad se nalazi u podnožju brda Bohali, na kom veličanstveno stoji Venecijanska tvrđava. Izgrađena je na ostacima Vizantijskog zamka iz perioda vladavine Vizantijaca. Glavni ulaz u tvrđavu krasi skulptura krilatog lava Sv.Marka, zaštitnika Venecije.

Da je njegova priroda zaista nešto posebno govori i činjenica da je ostrvo nacionalni prirodni rezervat. Njegove južne plaže su dom za polaganje jaja specijalne vrste kornjača „caretta-caretta“ koje žive u zalivu Laganas, na Zakintosu. Ova vrsta kornjača se popularno zove i kornjače sa Zakintosa. Nažalost, danas se ubrajaju u ugrožene vrste životinja. Neke od južnih plaža ostrva na kome kareta kornjače polažu svoja jaja svakog leta su Gerakas, Dafni, Kalamaki i na malo satelitsko ostrvce prekoputa Zakintosa čiji oblik podseća na kornjaču.

Slučajnost ili ipak ne? Vašoj mašti na volju…

Najsevernije tačke ostrva sa prelepim peščanim plažama, uvućiće vas kao vrtlog u svoje nestvarno lepe pejzaže. Njene obale su bele, a lepota koju kriju stene su plave. Zovu se Plave pećine. One su jedan od najlepših geoloških fenomena u celoj Grčkoj. Od glavnog grada nalaze se 30km. Do njih je moguće doći samo brodićem, organizovanim izletom, što njihovu posetu čini nezaboravnom. Obavezno ponesite vodootporni fotoaparat kako bi snimili fantastične fotografije. Preporučujemo obilazak rano ujutru kada sunce obasjava i unutrašnjost pećina. Ukoliko ste vešt plivač ili pak ronilac, možete i uplivati u čari Plavih pećina, ali samo ako je more mirno. Najveća pećina među njima zove se Kianoun. Tirkizna boja mora posebno dolazi do izražaja u blizini belih stena pećina. Refleksija mora na zidinama stena može se učiniti filmski nestvarna.

Najpopularnije obeležje Zakintosa i lude dnevne žurke definitivno svima jeste plaža Navađo.

Olupina zarđalog broda koji se nalazi nasukan na sred plaže glavni je motiv svih razglednica i turističkih kataloga Zakintosa. Plaža se nalazi na severozapadnom delu ostrva u blizini sela Anafotiria. Prvobitno se zvala Agios Georgios. Nakon što je voda izbacila na obalu nestali teretni brod koje je ilegalno prevozio cigarete 1983. godine, plaža je dobila naziv „Olupina broda“. Kako su godine prolazile, brod se stopio sa peskom i pejzažem tako da sada imate doživljaj kao da je olupina oduvek tu. Plažu okružuje velika vertikalna bela stena. Predivan pogled na Navađo možete da doživite sa vidikovca iz obližnjeg sela. Do nje možete doći taksi-brodićem iz pristaništa Porto Vromi. Vožnja traje pola sata, a polasci su na svakih sat vremena.

18 kilometara od glavnog grada nalazi se još jedna veličastvena i popularna plaža – Gerakas.

Jedna je od plaža-staništa kareta kornjača. Pesak joj je zlatne boje, a voda kristalno-tirkzna. 6 kilometara od grada, u zalivu Laganas nalazi se Kalamaki plaža i letovalište. Veoma je popularno i među porodicama sa decom i među omladinom, tako da je potrebno na vreme zauzeti „svoje mesto pod suncem“. Oni koje vole sportske aktivnosti na vodi, upravo ovde mogu da se bave vodenim sportovima. Laganas plaža i letovalište je definitivno najposećenije na Zakintosu. Nalazi se 9km od grada, u istoimenom zalivu. Prepuno je kafića, barova i restorana. Omiljeno je mesto svih uzrasta za noćni provod na ostrvu. Luksuzni hoteli se nalaze odmah iza glavnog puta. Plaža je zaštićena kao prirodni rezervat jer je registrovana kao mesto gde se rađaju mladunci kareta kornjača koje su, kao što smo ranije u tekstu napomenuli, vrsta koja izumire. Druga popularna letovališta i plaže na ostrvu su: Alykanas,

Agios Sostis, Tsilivi, Alykes, Argassi, Dafni, Ksigia, Plaka, Porto Roma…

Poseban doživljaj na ostrvu za hedoniste jeste iskustvo konzumiranja hrane i pića. Zakintos i jeste ostrvo za one koji vole da se prepuste svim čulima i da uživaju u remek delima prirode, ali i u onome napravljenom od strane ljudske ruke.

Najviše restorana nalazi se u mestima Laganas, Tsilivi i Argassi, ali oni su i najviše posećeni.

Ako ste više za mirnije, romantičnije varijante, preporučujemo da pronađete neku šarmantnu tavernu u manjim mestima ili dublje u glavnom gradu. U restoranima se služi hrana po izvornim grčkim receptima, ali naravno postoji i internacionalna kuhinja.

Izaberite restoran sa terasom sa pogledom na Jonsko more i uživajte u svim mirisima i ukusima koje Zakintos nudi.