Zakintos je svetski poznato ostrvo, uglavnom po najboljem noćnom i dnevnom provodu za omladinu, ali i po devičanskoj, netaknutoj prirodi, koju okružuje kristalno čista voda Jonskog mora. Smešten je na 112 km istočno od Kefalonije i zauzima površinu od 410 kvadratnih kilometara.

U sastav grčke države ovo ostrvo ulazi 1864. godine. Sve do tada njime su vladali Rimljani, Vizantijci, Franci, Venecijanci i Francuzi. Najveći uticaj na arhitekturu, umetnost i jezik na ostrvu ostavili su Venecijanci, što se i dan-danas može primetiti. Mnogi ga nazivaju Zante ili Zacinto, što je poreklom italijanski naziv, ali se može čuti i naziv „Venecija juga”.

Glavni grad ostrva je istoimeni Zakintos, koji se nalazi na jugoistočnoj strani u samom zalivu.

Aerodrom se nalazi na samo 4 km od grada, a grad je dobro povezan saobraćajnim linijama s okolnim mestima. Trajekt pristanište naziva se Strata Marina i predstavlja najprometniji deo grada. On je pravi kulturni centar ostrva i ukoliko prošetate njegovim ulicama, imaćete priliku da se upoznate s njegovom burnom istorijom i da uživate u umetničkim delima koja su za sobom ostavili grčki umetnici. Obavezno posetite Muzej vizantijske umetnosti i Solomos muzej, koji čuva kolekciju zapisa Dionyssiosa Solomosa, čije ime nosi i glavni gradski trg. U blizini se nalazi i crkva Agios Nikolaos. Lokalni istorijski predmeti izloženi su u gradskom muzeju. Grad se nalazi u podnožju brda Bohali, na kom veličanstveno stoji Venecijanska tvrđava. Izgrađena je na ostacima Vizantijskog zamka iz perioda vladavine Vizantijaca. Glavni ulaz u tvrđavu krasi skulptura krilatog lava Svetog Marka, zaštitnika Venecije.

Da je njegova priroda zaista nešto posebno, govori i činjenica da je ostrvo nacionalni prirodni rezervat. Njegove južne plaže su dom za polaganje jaja specijalne vrste kornjača caretta-caretta, koje žive u zalivu Laganas na Zakintosu. Ova vrsta kornjača se popularno zove i „kornjače sa Zakintosa”. Nažalost, danas se ubrajaju u ugrožene vrste životinja. Neke od južnih plaža ostrva na kome kareta kornjače polažu svoja jaja svakog leta su Gerakas, Dafni, Kalamaki i malo satelitsko ostrvce prekoputa Zakintosa, čiji oblik zapravo i podseća na kornjaču.

Slučajnost ili ipak ne? Vašoj mašti na volju…

Najsevernije tačke ostrva s prelepim peščanim plažama uvući će vas kao vrtlog u svoje nestvarno lepe pejzaže. Njihove obale su bele, a lepota koju kriju stene je plava. Zovu se plave pećine. One su jedan od najlepših geoloških fenomena u celoj Grčkoj. Od glavnog grada nalaze se na oko 30 km. Do njih je moguće doći samo brodićem, što njihovu posetu čini nezaboravnom. Obavezno ponesite vodootporni fotoaparat, kako biste snimili fantastične fotografije. Preporučujemo obilazak plavih pećina rano ujutru kad sunce obasjava i njihovu unutrašnjost. Ukoliko ste vešt plivač ili pak ronilac, možete i uplivati u čari plavih pećina, ali samo ako je more mirno. Najveća pećina među njima zove se Kianoun. Tirkizna boja mora posebno dolazi do izražaja u blizini belih stena pećina. Refleksija mora na zidinama stena može se učiniti filmski nestvarnom.

Asocijacija za najpopularnije obeležje Zakintosa i lude dnevne žurke svima je definitivno plaža Navađo.

Olupina zarđalog broda koji stoji nasukan nasred plaže glavni je motiv svih razglednica i turističkih kataloga Zakintosa. Plaža se nalazi na severozapadnom delu ostrva u blizini sela Anafotiria i prvobitno se zvala Agios Georgios. Nakon što je voda na obalu izbacila nestali teretni brod koji je ilegalno prevozio cigarete 1983. godine, plaža je dobila naziv „Olupina broda”. Kako su godine prolazile, brod se stopio s peskom i okolnim pejzažem tako da danas svi imaju doživljaj kao da je olupina oduvek tu. Plažu okružuje velika vertikalna bela stena. Predivan pogled na Navađo plažu možete da doživite i s vidikovca iz obližnjeg sela. Do nje možete doći taksi-brodićem iz pristaništa Porto Vromi. Vožnja traje oko pola sata, a polasci su na svakih sat vremena.

Na 18 kilometara od glavnog grada nalazi se još jedna veličastvena i popularna plaža – Gerakas.

Plaža Gerakas je jedna od plaža koje su stanište kareta kornjača. Pesak joj je zlatne boje, a voda kristalnotirkzna. Na 6 kilometara od grada, u zalivu Laganas nalazi se Kalamaki plaža i letovalište, koje je veoma popularno i među porodicama s decom i među omladinom, tako da je potrebno na vreme zauzeti „svoje mesto pod suncem” na ovom delu prelepog grčkog ostrva Zakintos. Oni koje vole sportske aktivnosti na vodi se upravo ovde mogu baviti vodenim sportovima. Laganas plaža i letovalište je definitivno najposećenije mesto na Zakintosu. Nalazi se 9 km od grada, u istoimenom zalivu. Mesto je prepuno kafića, barova i restorana i omiljeno je za noćni provod na ostrvu posetioca svih uzrasta. Luksuzni hoteli se nalaze odmah iza glavnog puta. Plaža je zaštićena kao prirodni rezervat jer je registrovana kao mesto gde se rađaju mladunci kareta kornjača, koje su, kao što smo već napomenuli, vrsta koja izumire. Druga popularna letovališta i plaže na ostrvu su: Alykanas, Agios Sostis, Tsilivi, Alykes, Argassi, Dafni, Ksigia, Plaka, Porto Roma…

Poseban doživljaj na ostrvu za hedoniste jeste uživanje u lokalnoj grčkoj kuhinji, odnosno u isprobavanju najrazličitijih tradicionalnih specjaliteta hrane i pića. Zakintos jeste ostrvo za one koji vole da se prepuste svim čulima i da uživaju u remek-delima prirode, ali i u onome što je napravljeno od strane ljudske ruke.

Najviše restorana se nalazi u mestima Laganas, Tsilivi i Argassi, a oni su takođe i najviše posećeni.

Ako ste više za mirnije, opuštenije i romantičnije varijante, preporučujemo da pronađete neku šarmantnu tavernu u manjim mestima ili dublje sakrivenu u glavnom gradu. U restoranima se služi hrana spremljena po izvornim grčkim receptima, ali isto tako postoji i veoma razonovrsna ponuda internacionalne kuhinje.

Izaberite restoran s terasom koja izlazi na Jonsko more i uživajte u nestvarnom pogledu, kao i u svim mirisima i ukusima koje nudi magični Zakintos.